PREMIJERA “OTMICE U GALERIJI”

PREMIJERA “OTMICE U GALERIJI”

U prostoru Galerije Ružić, 06. studenog 2019. godine premijerno je izvedena predstava “Otmica u galeriji”. Ova predstava dijelom je  EU projekta Galerokaz, koji provodi Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda u partnerstvu s Kazališnom družinom IBM, Dječjim centrom Logos, udrugom Vilinput i Gradom Slavonskim Brodom. Predstava je kreirana zajedno sa djecom koja su pohađala projekte radionice “Galerokaza”, a istu je režirao Matej Safundžić. “Otmicu u Galeriji” izveli su glumci Kazališne družine IBM sa suradnicima Lukom Stilinovićem i Dorom Peić.

Djeci je, dakako, najzanimljivija bila uključenost u radnju predstave kroz rješavanje zagonetki. Naime, uz pomoć glumačke družine morali su pronaći izlaz iz ‘escape room-a’ (op.a. popularna igra za mlade u kojoj grupa zajedničkim snagama otkriva tragove, rješava zagonetke i zadatke te pronalazi ‘ključeve’ za izlazak iz zatočeništva) kreiranog isključivo za potrebe ovog projekta te spasiti Branka Ružića kojeg je oteo i zarobio njegov mornar (inače eksponat Galerije), a sve to prije eksplozije tempirane bombe. Trideset minuta brzo je prošlo, a pristuni na premijeri, učenici Osnovne škole “Hugo Badalić”, nisu skrivali oduševljenje ovim nesvakidađnjim iskustvom.

Kako je staknula i ravnateljica Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda, Romana Tekić, predstava “Otmica u Galeriji” ima potencijal postati dijelom stalne klulturne, ali i turističke ponude Galerije Ružić, odnosno Grada Slavonskog Broda.

Galerokaz – Implementacija pripovjedačkih i lutkarskih vještina u muzejsku edukaciju Galerije Ružić po modelu sudioničkog upravljanja javnog i civilnog partnerstva – projekt je Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda ‘težak’ 799.628,85 kuna, od čega 679.684,65 kuna financira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije.

Komentari