Studijsko putovanje u Šibenik

Studijsko putovanje u Šibenik

Sudionici projekta “Galerokaz” 03. i 04. listopad 2019. proveli su u Šibeniku na danima otvorenih vrata Mreže KREŠIMIR i konferenciji „Izazovi i prednosti sudioničkog upravljanja u kulturi“. Cilj ove konferencije bila je  razmjena iskustava te razvoj suradnje i umrežavanje dionika u kulturi na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Nakon posjete Muzeju Grada Šibenika, uslijedilo je otvorenje Dana otvorenih vrata Mreže KREŠIMIR; koji je ugovoren u sklopu javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga „Kultura u Centru – potpora razvoju civilno-javnog partnerstva“ te je sufinanciran u sklopu OPULJP 2014-2020. iz ESF.  Također, predstavljen je Akcijski plan za razvoj sudioničkog upravljanja u kulturi grada Šibenika i promotivnog filma Mreže Krešimir te otvorenje Konferencije „Izazovi i prednosti sudioničkog upravljanja u kulturi“ čiji su sudionici predstavnici javnih institucija Republike Hrvatske uključenih u provedbu javnog poziva Kultura u Centru – potpora razvoju civilno-javnog partnerstva, predstavnici organizacija koje provode projekte u sklopu istoga poziva te ostali zainteresirani predstavnici javnog i civilnog sektora u kulturi u Republici Hrvatskoj.   Predstavljen je rad Kulturnog centra Grada kao i program drugog dana konferencije te je prvi dan završio uz domjenak i networking sudionika.

Drugi dan konferencije uslijedilo je predstavljanje Zaklade „Kultura nova“, Platforme za Društveni centar Čakovec i projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje Zgradom Scheier, Udruge Lastin Rep s projektom Knjige naših ulica – susreti sa stvarnošću, Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – projekt Svi za Pogon – Pogon za sve, Udruge Domino – projekt SuKultura, Pučkog otvorenog učilišta Kutina s projektom TIK-TAK, VRIJEME JE ZA KULTURU, Galerije umjetnina Slavonskog Broda s projektom Galerokaz – implementacija pripovjedačkih i lutkarskih vještina u muzejsku edukaciju Galerije Ružić, Kazališne družine „Ivana Brlić Mažuranić“ s projektom KUL Centar – Kulturni centar mladih, Savez udruga ROJC projekt GRAD(imo) ROJC!, Zajednice udruga Centar nezavisne kulture i projekta ZadrugArt – Platforma za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata s projektom „Krug“ – sudioničko upravljanje i osobe s invalidnosti, Platforme Doma Mladih i projekta Gradimo Dom zajedno, Saveza platforme Hvar s projektom DKC Plan K, Hvar.

Svi predstavnici projekata prikazali su lokalne kontekste i okolnosti od značaja za projekte, mogućnosti i perspektive koje se otvaraju provedbom projekata, prepreke, poteškoće i izazove s kojima se susreću na putu jačanja civilno-javnog partnerstva i planove za nastavak njihovog djelovanja i nakon završetaka provedbe projekata.

Održana je prezentacija i panel rasprava na temu Primjeri građanskog upravljanja zajedničkim dobrima,a po završetku programa i zaključaka konferencije uslijedio je organizirani turistički obilazak grada Šibenika u pratnji vodiča.

Komentari